22 January 2020

Welke factor zonnebrand heb ik nodig?

Wanneer je de zon in gaat, is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Voor je het weet ben je zo verbrand. Door de juiste zonnebrandcrème te gebruiken ben je veilig in de zon, maar kun je toch nog wel dat zomerse tintje krijgen. Het is hierbij dan wel van belang dat je de factor kiest die het beste past bij jouw huid en jouw wensen. In deze blog zal worden uitgelegd welke factor zonnebrand u het beste kunt gebruiken.

 

SPF 

SPF staat voor Sun Protection Factor. De SPF betekent de beschermingsfactor en is een maatstaf voor hoe goed een zonnebrandcrème beschermt tegen de straling van de zon. Met de SPF wordt eigenlijk aangegeven hoe lang een zonnebrandcrème effectief blijft op de huid. Er is een indeling gemaakt van zonnebrandcrèmes volgens hun SPF.

·        SPF 5 tot 10 heeft een lage beschermingsfactor

·        SPF 15 tot 25 heeft een matige beschermingsfactor

·        SPF 30 tot 50 heeft een hoge beschermingsfactor

·        SPF 50+ heeft een zeer hoge beschermingsfactor

 

Huidtypen 

Elke huid is anders. Het is erfelijk bepaald hoe snel iemand verkleurt door de zon. Iedereen dient daarom rekening te houden met zijn of haar eigen huidtype. Naast je huidtype speelt de hoeveelheid UV straling ook een belangrijke rol bij de hoeveelheid SPF die je moet kiezen. Hoe hoger de UV straling, hoe hoger de SPF.

Er zijn zes soorten huidtypen.

·        Huidtype 1: Dit is een lichte huid (vaak met sproeten) die erg snel verbrand en niet bruiner wordt, in combinatie met lichtblond of rossig haar. Deze huid verbrand gemiddeld binnen 5-10 minuten. Daarom wordt een SPF van 30 of hoger geadviseerd.

·        Huidtype 2: Deze lichte huid verbrand snel en wordt heel langzaam bruin, gecombineerd met een lichte oogkleur en blond haar. De gemiddelde verbrandingstijd is 10-20 minuten. De geadviseerde SPF is 15-20.

·        Huidtype 3: Licht getinte huid die zelden verbrand en makkelijk een bruine kleur krijgt, in combinatie met donker haar en donkere ogen. Deze huid verbrand gemiddeld binnen 20-30 minuten. Daarom wordt een SPF van 10-15 geadviseerd.

·        Huidtype 4: Dit is een getinte (Mediterrane) huid die eigenlijk nooit verbrand en erg makkelijk bruin wordt, gecombineerd met donker haar en donkere ogen. De verbrandingstijd is meer dan 30 minuten. Een SPF van 5-10 wordt geadviseerd.

·        Huidtype 5: Donkerbruine (Aziatische) huid die bijna nooit verbrand en heel makkelijk bruint, in combinatie met donker haar en bruine ogen. De verbrandingstijd is meer dan 30 minuten. Geadviseerd wordt een SPF van 5-10.

·        Huidtype 6: Dit is een hele donkerbruine (Negroïde) huid, die nooit verbrand en heel makkelijk bruin wordt, gecombineerd met donker haar en donkere ogen. Deze huid verbrand binnen >30 minuten. Daarom wordt een SPF van 5-10 geadviseerd.

Voor kinderen tot de 16 jaar wordt aangeraden om een zonbeschermingsfactor van 30-50 te gebruiken. Voor baby’s (kinderen tot 1 jaar) geldt het advies om factor 50 te gebruiken. Wil je er zeker van zijn dat je je huid goed beschermt tegen de zon, dan kun je het beste altijd gaan voor SPF 50+.

 

Tips voor alle huidtypen

Het is belangrijk om je 30 minuten voordat je de zon in gaat in te smeren en dit elke twee uur opnieuw te doen. Probeer tussen 12:00 en 15:00 uur uit de zon te blijven, want dan is de zon het sterkst. Als je hebt gezwommen of veel hebt getranspireerd, is het van belang om je opnieuw in te smeren. Ga niet te zuinig met de zonnebrand om. De producten werken optimaal als er ten minste 30 ml per keer over het lichaam wordt uitgesmeerd. Vaak gebruiken de meeste mensen nog niet eens de helft. Tot slot is het belangrijk om na een dagje in de zon je altijd goed in te smeren met aftersun. Aftersun zorgt ervoor dat de vochtbalans van uw huid herstelt. Dit zal er ook voor zorgen dat je jouw bruine kleurtje langer zal behouden.